Aigües Braves

Piragüisme a la Patagònia

La temporada de caiac comença a la primavera, i tot i que pot durar fins a la tardor, a partir de l’estiu els rius ja no baixen amb tanta força. Alguns dels guies de riu del Pirineu aprofiten quan aquí s’acaba la temporada per anar a l’hemisferi sud per seguir treballant amb els rems.

Snowkayak a Xile

Aniol Serrasolses es va desplaçar a finals de març a Xile, per realitzar una aventura extrema de les seves. Aquest cop va baixar des del vim del volcà Villarrica fins a la mateixa costa.

Paddle pel riu ORIA

Naveguem en stand-up paddle els darrers 8 quilòmetres del riu Oria, abans de desembocar al Cantàbric al costat de la localitat d’Orio, a poca distància de Sant Sebastià. A finals de juny de 2020 era un oasi de pau i natura.

AIGÜES BRAVES

Aigües braves o també anomenat aigües vives son tots aquells indrets on ja sigui de forma natural o artificial hi hagi corrents més o menys importants que donen lloc a onades, ràpids, contra corrents, remolins i en general fortes sacsejades a les embarcacions o persones que suren per la seva superfície.

La dificultat de davallar un riu d’aigües braves es fa a traves d’una escala que va del I al grau VII que depèn en gran mesura de la força de la corrent, l’onatge i les roques a sortejar.

RAFTING

Es una activitat que sol fer-se amb un grup de 4 o 8 persones dalt d’una embarcació, normalment una llanxa pneumàtica. Al darrere hi va el guia o especialista en maniobrar l’embarcació, la resta ajuden al desplaçament paladejant sota les ordres del guia.

Tot i el vaivé de l’embarcació amb les onades i els esquitxos, no es una activitat gaire arriscada però si molt refrescant. 

Els navegants disposen de subjeccions als peus per mantenir l’equilibri quant hi ha bruscs moviments de l’embarcació a causa dels corrents d’aigua. De totes maneres si es cau a l’aigua no hi ha problema ja que tothom ha d’anar equipat amb casc, neoprè i armilla salvavides. 

 

HIDROSPEED

Es la forma de viure més directament el descens d’un riu d’aigües braves. Es tracta d’una minúscula embarcació unipersonal, normalment confeccionada per plàstic que pot suportar impactes. 

Te una petita quilla i dos suports on subjectar-se amb les mans. Fa poc més que la llargada de mitja persona ja que només ha d’encabir el tronc superior perquè les cames han d’estar lliures per dirigir i paladejar amb l’ajuda d’aletes. Casc, armilla salvavides i un gruixut neoprè son indispensables.  

CAIAC

El caiac te més de 5.000 anys d’història. El significat de la paraula es “embarcació de caçadors” i era utilitzat des de fa mil·lennis pels habitants d’Alaska, nord de Canada i Groenlàndia. Es tracta d’una embarcació allargada i estreta propulsada pels rems. Existeixen dos tipus principals per a aigües braves: 

1.- Caiac obert. Tal com el seu nom indica, el lloc on va l’esportista no esta tancat sinó totalment obert. Solen ser embarcacions de plàstic insumergibles o be inflables de manera que si caiem ràpidament podem tornar a col·locar-nos i continuar el descens. 

2.- Caiac tancat. El lloc que ocupa l’esportista es pot cobrir amb l’anomenat tapa banyeres, d’aquesta manera no entra aigua a l’interior del vaixell però en cas de bolcar quant es davalla un riu d’aigües braves, cal saber efectuar la maniobra d’esquimotatge. Son molt més curtes que les piragües de mar o aigües tranquil·les i també més amples. Les de competició acrobàtica son extremadament curtes per surfejar i fer maniobres acrobàtiques. Aquest es un esport d’aigües braves molt espectacular. 

 

AIGÜES BRAVES

A nivell lúdic, hi ha diverses activitats que es poden portar a terme dins del que s’anomenen esports d’aigües braves. Així tenim Ràfting, Hidrospeed i Caiac. En aquest darrer cas pot ser Caiac extrem o be Caiac surf. La majoria d’aquestes activitats es poden portar a terme en empreses del sector com RocRoi (www.rocroi.com)  al Pirineu o Amextreme  (www.amextremekayak.com) a Galicia.

A nivell esportiu reglat, la federació de piragüisme indica tres especialitats dins la disciplina d’aigües braves: 

1.- Especialitat olímpica d’eslàlom  on cal fer un recorregut passant per portes.

2.- Descens on cal recórrer un tram del riu d’aigües braves en el menor temps  possible 

3.- Acrobàtic on es porten a terme maniobres tècniques i acrobàtiques durant un temps establert en una onada concreta. 

Descobreix bonics racons de la nostra Geografia!

Gaudeix Descobrint nous indrets, nous paisatges i activitats a l'aire lliure amb 1 sol clic.

Fes-te Aventuristic!

Cada setmana Reportatges Nous. Descobreix-los!

Només cal que escriguis el teu mail i et mantindrem informat.