Supervivència

Fil de cosir vegetal
Una solució pràctica en algun moment que ens trobem al mig de la muntanya i se’ns trenqui una peça important de material, és fer-nos nosaltres mateixos una agulla i fil per poder cosir-ho.
Evitar sortir a la muntanya si hi ha risc d’incendi
Abans de començar cap ruta, sobretot a l’estiu, és convenient revisar la previsió meteorològica però també el risc d’incendi. Convé evitar anar a la muntanya si el risc és alt, però si ho volem fer de totes totes, és necessari tenir en compte unes quantes consideracions.
El cordill del ganivet
Posar un cordill al ganivet, i agafar-lo tal i com ens explica el Carlos, ens ajudarà a utilitzar aquesta eina amb molta més seguretat.
Roba Visible
Carlos Vico ens recomana anar sempre a la muntanya amb roba de colors cridaners, i ens explica les raons.
Supervivència en nits fredes
Portar una peça de roba extra a la motxilla per si de cas és una de les coses que hauríem de fer sempre, fins i tot a l’estiu, ja que les temperatures baixen, i en cas d’haver de passar accidentalment la nit al ras podem patir hipotèrmia.
Tempestes elèctriques
Com s’ha d’actuar si ens enganxa una tempesta elèctrica enmig de la muntanya? Carlos Vico ens explica alguns aspectes a tenir en compte, així com també què fer en cas que una descàrrega pugui afectar a gent.
Si no hi ha aigua no es menja
Carlos Vico ens explica les raons per les que en una situació de supervivència no podem menjar a no ser que tinguem l’aigua garantida.
La importància de portar protegit el cap a l’estiu
A les hores de major incidència solar, és important portar el cap ben tapat, perquè sinó pot derivar en algunes de les problemàtiques que ens explica en Carlos Vico.
Evitar els cops de calor
Carlos Vico ens explica com es pot arribar a patir un dels grans perills de l’estiu, els cops de calor, i també com actuar en cas de patir-lo un mateix o algú del voltant.
Com tallar un tronc amb un ganivet
Carlos Vico ens explica alguns aspectes a tenir en compte amb la fusta i que ens ajudaran a tallar troncs utilitzant un ganivet.
Menjar plantes que no coneixem
El nostre cos pot aguantar sense ingerir aliments fins a 4 o 5 dies, per tant en cas de perdre’s a la muntanya no seria una de les primeres necessitats el fet de trobar menjar. Però si passen els dies i no tenim altre remei, Carlos Vico ens explica què hem de tenir en compte en cas de menjar-nos una planta.
Supervivència: d’on podem extreure aigua?
Carlos Vico ens explica tres formes d’aconseguir aigua en cas de necessitat.
Supervivència: trobar insectes per alimentar-se
Carlos Vico ens explica que és molt més fàcil trobar insectes que no altres tipus d’animals en cas que necessitem alimentar-nos en una situació de supervivència, i ens dóna alguns elements a tenir en compte.
Supervivència: trobar informació en excrements d’animals
Les defecacions d’animals que podem trobar per la muntanya ens poden donar molta informació respecte a quins aliments es poden trobar en el nostre entorn.
Supervivència: Com fer foc amb fusta humida?
La fusta és un material impermeable que per molt humit que estigui el seu exterior sempre conserva les capes internes seques. Carlos Vico ens explicarà com tractar aquest material per poder encendre un foc.
Supervivència: Normes d’utilització del ganivet
Carlos Vico ens fa cinc cèntims d’alguns aspectes a tenir en compte a l’hora d’utilitzar una eina per a molts bàsica en termes de supervivència.
Supervivència: les agalles
Carlos Vico ens explica com trobar un producte dolç i amb una gran aportació proteïnica, les larves de vespa.
Infusió amb agulles de pi
Molts manuals de supervivència parlen de com són de bones les agulles de pi per fer una infusió reconfortant, però hi ha un altre part dels pins que és encara més bona.
Carlos Vico ens l’explica.
SUPERVIVENCIA: És aconsellable beure orina?
Carlos Vico ens desmunta un dels mites de la supervivència sobre la utilitat de beure orina en cas extrem.
Supervivència: utilitats dels líquens
Aquesta planta que es troba en abundància en boscos amb baix índex de contaminació, té unes propietats que cal conèixer per si algun dia tenim un contratemps.

Plantes per emergències

Carlos Vico ens explica les utilitats d’un parell de plantes que ens poden servir per abastir-nos en cas de trobar-nos en una situació de supervivència.

Supervivència: Què fer quan et perds a la muntanya?

Carlos Vico ens comenta dos aspectes a tenir en compte per si algun cop ens hem de perdre.

Supervivència: fer foc utilitzant una bossa de plàstic

Al llarg de la temporada Carlos Vico ens ha mostrat diverses maneres de fer foc. Aquest cop utilitza un tros de la bossa de plàstic que sempre s’ha de portar a la motxilla, per ensenyar-nos una forma molt senzilla d’encendre’n un.

Supervivència: un cordill com element imprescindible

Carlos Vico ens recomana que sempre portem un cordill a la motxilla, però a més ens explica dos trucs per portar-lo ben lligat sense que se’ns emboliqui i per tallar un tros sense utilitzar un ganivet.

Ulleres d’emergència amb cinta americana

Oblidar-se o perdre les ulleres estant a la neu pot ser un greu problema per les ferides que pot ocasionar a la nostra vista l’excés de llum.
Carlos Vico ens ensenya una forma de posar-hi remei..

Supervivencia: prevenir les ferides per butllofes

Un dels elements imprescindibles que heu de dur sempre a la vostra motxilla és la cinta americana. Té moltes utilitats, i això la fa molt interessant. Una d’elles és la d’evitar que ens surtin butllofes als peus.

Supervivencia: com crear un refugi amb una bossa de plàstic?

Carlos Vico ens ensenya una petita solució per a quan una petita tempesta ens enganxa a la muntanya i hem d’estar a la intempèrie més estona de la desitjada. Això sí, cal portar el material bàsic entre el que es troba una bossa de plàstic.

Fer foc amb una lupa

Carlos Vico ens explica un parell d’elements interessants de dur a la motxilla i que ens permetran encendre foc encara que tot estigui moll. Això sí, és imprescindible que faci sol i tenir una mica de paciència. Ho heu provat mai?

Supervivència: Caminar sobre gel

Una de les activitats més perilloses que hi ha a l’hivern és caminar sobre una superfície congelada amb un calçat normal.
Carlos Vico ens explica un truc que va aprendre del nord de Rússia.

El xiulet com a eina de supervivència

Carlos Vico ens ensenya quin és el senyal de socors que hem de fer servir a la muntanya, i quins són els xiulets més indicats.

Com fer senyals a llarga distància

Un element indispensable a la nostra motxilla hauria de ser un petit mirall. Carlos Vico ens n’explica les seves utilitats.

Supervivència: Suar és morir

A l’alta muntanya cal evitar suar, sobretot perquè això ens pot deixar la roba ben molla, i fer-nos baixar la temperatura corporal fins a nivells molt perillosos. Carlos Vico ens explica com fer-ho i les conseqüencies de no tenir aquest aspecte en compte.

És recomanable menjar neu?

Carlos Vico ens exposa els factors que hem de tenir en compte a l’hora de menjar neu en situacions de supervivència.

Supervivencia: Atrapats al cotxe

Hi ha coses que no depenen només de vosaltres. De vegades circulant amb el vostre vehicle us podeu trobar amb una carretera tallada per la neu, per la que és impossible continuar ni sortir. Carlos Vico ens explica els punts clau que cal tenir en compte.

Supervivencia: Atrapats a la neu amb el cotxe

Carlos Vico ens explica una solució quan una nevada o gelada sobtada ens atrapen desprevingudament amb el cotxe i no portem cadenes..

Supervivencia: material imprescindible per dur al cotxe

Carlos Vico ens mostra els objectes que porta al cotxe tot l’hivern en cas que tingui alguna incidència. Feu una llista i no us descuideu res.

Què portar a la motxilla en una excursió hivernal?

Carlos Vico ens obre la seva motxilla per mostrar-nos el material imprescindible que tothom hauria de portar a la motxilla abans de començar qualsevol excursió a l’hivern.

Supervivencia: Com encendre un foc a la neu?

Carlos Vico ens ensenya els passos per poder encendre un bon foc en unes condicions poc apropiades. I a més ho fa amb un ferroceri, un material bastant més complicat que un encenedor normal i corrent.

Supervivencia: Com impermeabilitzar el nostre calçat?

Si algun cop us trobeu a la muntanya amb una bona nevada i sense portar el calçat adequat per a l’ocasió, seguint els consells de Carlos Vico, i portant el material imprescindible a la motxilla, ho podeu solucionar.

Supervivencia: Com encendre un foc?

Carlos Vico ens ensenya una senzilla forma d’encendre foc sense fer servir cap misto ni encenedor. Una tècnica que pot ser molt útil en cas de necessitat.

Supervivencia: Com evitar la pèrdua de calor pels peus?

Carlos Vico ens explica una solució molt senzilla per a quan sortim a la muntanya amb un calçat poc adequat per unes condicions de fred. S’utilitza el paper de plata del nostre entrepà.

Supervivència: la importància de la ubicació

Segur que algun cop us ha passat que passejant per la muntanya o buscant bolets us heu trobat totalment desorientats.
Carlos Vico ens explica una cosa que hem de fer per solucionar-ho d’immediat.

Supervivència: Què fer en cas de baixada sobtada de la temperatura?

Segur que molts i moltes de vosaltres us heu trobat a la muntanya amb un canvi sobtat de temps que ha fet baixar la temperatura i us ha fet passar una mala estona. Carlos Vico, el nostre expert en supervivència, ens explica una forma de solucionar-ho utilitzant fulles.

Descobreix bonics racons de la nostra Geografia!

Gaudeix Descobrint nous indrets, nous paisatges i activitats a l'aire lliure amb 1 sol clic.

Fes-te Aventuristic!

Cada setmana Reportatges Nous. Descobreix-los!

Només cal que escriguis el teu mail i et mantindrem informat.